Utrecht en eten. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van snackbar
tot sterrenrestaurant. Voor elk wat wils en voor elke portemonnee
en smaak is er in de stad iets te vinden. Niet alleen binnen de singels wordt er gekookt, maar ook in de wijken staan er chefs te zweten achter de kachel. In deze rubriek iedere editie een chef met zijn/haar/hen favoriete gerecht. De signature dish in the spotlights.
Park Oog in Al. Niet direct de plek waar je een horecagelegenheid verwacht. Toch wordt er al zes jaar ontbeten, geluncht en gedineerd. Op het terras met uitzicht op het water, of binnen in het fraaie landhuis. In 1664 bouwde de zonderlinge jonker Everard Meyster hier zijn buitenplaats. Later werd het een theehuis, een bibliotheek en een ont- moetingsplaats voor de buurt. Klaas en Anna startten in 2018 een restaurant in het pand met oog voor duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. “En inmiddels is mijn oud-collega Liesbeth ook als chef en mede-eigenaar aangetreden zodat we met z’n tweeën de keuken draaien”, vertelt Anna. “Wat voor ons belangrijk is? Duurzaam, vers, lekker en lokaal; dat vat het wel samen.” Liesbeth: “We zijn beiden niet opgeleid als kok, maar met veel liefde voor het vak, veel proberen, kijken, proeven en bijleren hebben we het inmiddels aardig in de vingers.” Anna: “We runnen dit restaurant echt met het team. De eigenaren, het personeel, de begeleiders; iedereen is enorm betrokken. We willen een laagdrempelige plek zijn. Een huiskamer voor de buurt, daar vergelijk ik het wel eens mee. We werken met ongeveer vijftien mensen die wat extra begeleiding nodig hebben. Die zijn hier welkom en volledig deel van het team. Dat maakt onze club divers en inclusief, dat is wat we willen zijn.”
Weinig verspilling
Liesbeth: “Onze dinerkaart veranderen we elke maand. We gaan mee met de seizoenen en kijken wat de moestuin, de lokale leveranciers en het voedselbos te bieden hebben. Op basis van het aanbod bedenken we samen de gerechten. Er staan verschillende voorgerechten op de kaart en daarnaast bieden we altijd een vegetarisch-, een veganistisch-, een vlees- en een visgerecht aan. Een kleine kaart, maar we willen niet te veel weggooien en steeds kunnen inspelen op de tijd van het jaar. We zijn het eigenlijk bijna altijd eens. We houden beiden van rijke, volle smaken en vinden dat groenten de basis van de maaltijd zijn. Daarnaast willen we graag dat het er smakelijk en aantrekkelijk uitziet. De kleuren moeten aanspreken en de smaken uiteraard bij elkaar passen.” Anna: “Mijn favoriet op de huidige kaart is de Heekfilet met pompoencrème, Wieringerboontjes, ingelegde citroen en ansjovismayonaise. Echt passend bij de herfst. Pompoen is zo ruim voorradig en je kunt er zo veel mee doen! De ansjovis geeft net dat beetje zout en pit aan de heek; die combinatie is geweldig. En citroen geeft weer dat zuurtje dat zo goed past bij vis. Veel mensen bestellen dit gerecht, en ik snap wel waarom! De vis is niet het belangrijkste ingrediënt. Het gaat bij ons om het geheel. Alle componenten samen maken het gerecht.” Liesbeth noemt als favoriet de Pure chocoladetaart met bietencurd, room en gepofte boekweit. De taart die we als basis gebruiken is zo vol en puur van smaak. Hoe vaak je die ook eet, hij blijft lekker. De bietencurd is ook echt weer een seizoenstoevoeging. En de kleur is ook zo prachtig! Bij dat donkere van de chocola steekt de biet mooi af. Ongezoete room maakt de romige smaak nog inten- ser en de gepofte boekweit geeft een notige, crunchy smaak. Ja ik denk dat deze twee gerechten wel vertegenwoordigen wat wij zijn en hoe we willen koken.”
Anna: “Mijn eigen favoriete ingrediënt? Zonder twijfel; venkel. Daar wil ik iedere dag wel mee aan de slag. Zowel zoet als hartig toe te passen en bij alle keukens lekker.” Liesbeth noemt mascarpone als haar favoriet. “Ook zowel in zoete als in hartige gerechten te gebruiken. De volle, romige en rijke smaak verveelt nooit.”
Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1 | landhuisindestad.nl| @landhuisindestad
Tekst: Anneke Gilsing
Fotografie: Marike van Pagée