vrijdag 6 september 2024
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

Betrokken UTRG’ters in beeld: Ahmet Akbulut

Betrokken UTRG’ters in beeld

Veel Utrechters zijn, dikwijls buiten beeld, intensief betrokken bij de stad, hun stad. Leuk dus om ze eens te leren kennen, je te verdiepen in hun verhaal, hun achtergronden en drive. In deze rubriek brengen wij ze in beeld en vertellen we wie ze zijn. Deze keer Ahmet Akbulut.

Ambachtelijke smaakmaker

Met zijn inmiddels binnen en buiten Utrecht bekende en enorm gewaardeerde IJssalon Dam is Ahmet Akbulut een betrokken ondernemer in ‘zijn wijk’ Lombok. De ijssalon dankt haar naam aan een van de meest levendige straten van deze multiculturele wijk; de Damstraat. Sinds 2015 is IJssalon Dam daar gevestigd en stukje bij beetje uitgegroeid tot een van de beste ijssalons van Utrecht. Maar de betrokkenheid van Ahmet bij Lombok gaat veel verder dan alleen zijn eigen zaak!   

Zijn vader kwam eind jaren zeventig van de vorige eeuw als gastarbeider naar Nederland en opende daar, na een tijdje in loondienst te hebben gewerkt, de eerste Turkse bakkerij in Utrecht onder de naam ‘Hicret’. Geen vreemde keuze omdat zijn voorouders in Turkije molenaars waren en bekend met tar- wemeel, molenbloem en brood bakken. Zo begon de band met Lombok aan de Kanaalstraat 61 en toen ook Ahmet en zijn broers en zussen met hun moeder mee naar Utrecht kwamen begon ook zijn band met Lombok en met Utrecht. Ahmet: “Al vrij snel voelde Utrecht als thuis en Lombok als fijne buurt om te wonen en onderdeel van uit te maken.” De familie Akbulut groeide uit tot een echte ondernemersfamilie in Lombok, maar ook daarbuiten. “Van mijn zeven broers en twee zussen heeft een aantal ook zaken hier in Lombok en ik had zelf al op mijn negentiende een eigen bakkerij in Gorkum”, legt Ahmet uit. “Ik had veel geholpen en meegewerkt in de bakkerij van mijn vader en daar het beroep en ook het ondernemen geleerd. Maar uit- eindelijk is brood bakken steeds minder een ambacht geworden en steeds meer een industrieel productieproces, dat maakte het voor mij minder aantrekkelijk.”

IJssalon Dam

Uiteindelijk besluit Ahmet om toch weer in Lombok te gaan ondernemen en opent hij in 2015 zijn IJssalon Dam in de Damstraat. Ahmet: “Toen in 2014 het appartementencomplex Buenos Aires op het Moskeeplein werd gebouwd met ruimte voor winkelvoorzieningen in de plint heb ik de gelegenheid aangegrepen om er mijn ijssalon te beginnen en dat bleek geen verkeerde beslissing.” De liefde en passie die Ahmet heeft bij het runnen van zijn zaak blijkt niet alleen uit het feit dat hij snel naam wist te maken met de heerlijke smaken die hij en zijn medewerkers steeds weer weten te maken en presenteren, maar ook uit het warme welkom voor alle klanten, de gemoedelijke sfeer die de zaak uitstraalt en de betrokkenheid bij de bruisende buurt. Ahmet: “Met onze bijzondere en creatieve smaken, onze biologische producten, de mooie zaak en het zonnige terras zijn wij niet alleen een verkooppunt van heerlijk ambachtelijk ijs in Utrecht, maar geven wij onze klanten ook een beleving mee. En inmiddels hebben we veel vaste klanten, die natuurlijk vaak terugkomen voor ons ijs, maar ook voor de bijzondere mix van aspecten.”

Als ondernemer vindt Ahmet het belangrijk om betrokken te zijn bij Lombok en omgeving en hij maakt dan ook wezenlijk onderdeel uit van de gemeenschap. “Onze klanten weten ons altijd te vinden op de Damstraat voor een ijsje, een koffie en een praatje. Ook staan we wel eens met onze ijskar op een evenement of feest. En inmiddels is natuurlijk ook de naam Akbulut als ondernemersfamilie goed bekend in de buurt. Maar graag wilde ik ook waarde toevoegen door een rol te spelen in het bestuur van de Winkeliersvereniging Lombok.” De winkeliersvereniging is er ter ondersteuning van alle ondernemers, als hulp bij het organiseren van evenementen zoals bijvoorbeeld Koningsdag, sinterklaas, kerst en ramadan, maar ook voor algemene zaken en ondernemersbelangen. Denk bijvoorbeeld aan de (verkeers-)veiligheid en de herinrichting van de Kanaalstraat en Damstraat, of de beeldvorming over de buurt en het contact met de gemeente bij kwesties die spelen. Ahmet: “Als iedere onder- nemer in de buurt zijn of haar eigen plan zou trekken, dan zou dat kunnen leiden tot een rommelig geheel. De winkeliersvereniging heeft daarbij een centrale, sturende rol en ik denk dat dat goed is voor de buurt!”

Ahmet heeft een bijzonder positief gevoel bij Utrecht en bij Lombok, waar hij inmiddels niet meer woont, maar waar hij zijn jeugd doorbracht en opgroeide. “De verschillende natio- naliteiten hier zijn wat mij betreft de kracht van Lombok en dat vindt je terug in de vele smaken van het ijs dat wij maken. Zo kun je hier ijs met citroen, aardbei en passievrucht tegenkomen, maar ook met ras el hanout als pittige smaak- maker. De soms verrassende ingrediënten maken ons ijs voor veel klanten extra bijzonder en de echte ‘smaakjagers’ komen speciaal daarvoor en soms van ver naar onze ijssalon.” Medewerkster Fiene, aanwezig tijdens het interview, bevestigt enthousiast wat Ahmet zegt. En dat niets van wat hij vertelt overdreven is blijkt uit het feit dat hij met zijn smaken hoog scoorde tijdens de ijsvak wedstrijden waar hij met zijn ijssalon aan deelnam. Zonder meer een aanrader dus voor iedere UTRGter om er eens naartoe te gaan en één van de heerlijke smaken te proeven die Ahmet als echte vak- man voor je heeft gemaakt. Enjoy!

 

Tekst: Maurice Hengelend
Beeld: Caroline Martinot

Populair