zaterdag 30 november 2024
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

Nieuw in de stad: Nina & Ashla

Nieuw in de stad: Nina & Ashla

Een nieuwe stad, een nieuw leven. Een oud-Utrechter en een nieuwkomer vertellen over hoe zij elkaar leerden kennen. En hoe dat hen helpt om ook een échte Utrechter te worden.

Nina & Ashla

Nina Litsios en Ashla Bogan kennen elkaar van de studentenorganisatie End Fossil Occupy Utrecht (EFO). Vanuit daar organiseren ze acties om de Universiteit bewust te maken van diens link met fossiele brandstoffen, bij- voorbeeld via onderzoek, subsidies of samenwerkingen.

Toen de Zwitserse Nina afgelopen september in Utrecht aankwam voor haar masterstudie, had ze een koude en vooral natte winter voor de boeg. Geen hoge bergen die de wind tegenhouden en toch overal heen op de fiets. Een wat barre kennismaking met haar nieuwe stad dus, waar ze desondanks snel een sociaal leven op wist te bouwen. “Met mijn blauwe haar val ik altijd snel op. Mensen spreken me sneller aan als ze me al eerder op een evenement hebben gezien. Op die manier kwam ik ook bij EFO terecht, een groep studenten met dezelfde waarden en interesses. We streven naar een samenleving die inclusiever en duurzamer is en die strijd schept al snel een band.”

Het studentenactivisme is dan ook de rode draad in de vriend- schap van Nina en Ashla. Beide meiden zijn types die niet rustig afwachten tot er eindelijk iets verandert in de maatschappij, maar daar een actieve rol in willen spelen. Toch verschilt hun bijdrage aan de organisatie. Waar Ashla sneller de barricades op springt, is de rol van Nina vooral op de achtergrond. “Het mooie van onze vereniging is dat iedereen welkom is en op zijn eigen manier kan meedoen. We vergaderen tijdens gezamenlijke diners, die natuurlijk ook gewoon gezellig zijn. Tegelijk doen we ook vaardigheden op voor in ons verdere professionele leven, zoals naar elkaar luisteren, eigen verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat iedereen achter de acties staat.”

Hun laatste actie draaide om de zichtbaarheid van de organisatie. “We claimden de kantine van de universiteitsbibliotheek in de binnenstad,” vertelt Ashla. “Daarbij deelden we gratis vegan eten uit en konden mensen hun t-shirt laten bedrukken. De actie was dus vooral leuk en creatief.”

“Dat is ook het uitgangspunt van klimaatactivisme,” benadrukt Nina. “We willen niets stuk maken just for the sake of it. Het doel van de fysieke protesten is om mensen te dwingen om te kijken naar zaken die ze liever zouden negeren. Dat is soms ongemakkelijk. Maar voor ons is het de enige manier om echt te staan voor wat wij denken dat goed is.”

Tekst & fotografie: Lotte Stierhout

Populair