zaterdag 30 november 2024
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

UTRG’s finest

UTRG’s finest

“Wekelijks fiets ik door de stad op zoek naar de fijnste nieuwe adresjes voor lekkerbekken en Bourgondiërs, zoals jij en ik. Op de hoogte blijven van mijn laatste vondsten? Check @robin.fay op Instagram.”

Authentiek Koreaans met een twist

UTRGs finest Ggulmat Utrecht
GGulmat op de Voorstraat in Utrecht

Nadat Sonmat uit haar jasje groeide op de Voorstraat en verhuisde naar een nieuwe vaste stek op de Biltstraat stond eigenaresse Yoonjung alweer klaar met een nieuw idee. Want na het proeven van allerlei verschillende Bibimbaps door heel Neder- land, miste ze steeds de authentieke smaken die ze uit haar thuisland Korea kende. De oplossing? Zelf een nieuw concept openen waarin deze ‘Korean Superfood’ de hoofdrol speelt: GGULMAT.

Bibimbap betekent kort vertaald, ‘gemixte rijst’, maar je zou het ook de Koreaanse versie van een pokébowl kunnen noemen. De rijst wordt koud geserveerd afwisselend met gefermenteerde groentes zoals kimchi en een eiwitrijke topping als tofu, vis of rundvlees. De bowls zijn niet alleen een feestje voor het oog dankzij de gekleurde toppings, maar smaken ook geweldig. Je proeft de passie van Yoonjung bij elke hap terug.

Ik weet nu al waarmee ik tijdens de eerste zonnige dag neerstrijk in het park, want deze Bibimbap is er eentje waar je de hele zomer van wilt genieten.

GGULMAT
Voorstraat 30, Utrecht
@ggulmatnl

Waar zelfs de Italianen voor in de rij staan

UTRGs finest Dodici Utrecht
Robin bij Dodici

Na ruim dertig jaar ondernemen in het horecavak in en rondom Utrecht besloot Michiel Doffegnies dat het tijd was voor iets nieuws. Hij dacht terug aan zijn geliefde reizen naar Italië en besloot op onderzoek te gaan in Florence, een van zijn favoriete Italiaanse steden. Waar veel mensen misschien aan pasta of pizza denken bij Italië staat het in Florence rijen dik voor iets anders lekkers: De schiacciata, een soort Italiaanse flatbread belegd met vers gesneden vleeswaren of kazen. Na een paar dagen proeven en onderzoeken wist Michiel het zeker: Dit moeten we naar Utrecht halen.

Dodici, wat Italiaans is voor 12 (gekoppeld aan de 12 broodjes die op het menu staan en Michiels geluksgetal), is pas een paar maanden open maar ook hier staat het tijdens de lunch soms al tot buiten de deur. Sinds ik de broodjes heb geproefd begrijp ik waarom. Michiel heeft met zijn team de smaken van Italië precies weten te evenaren. De flatbreads komen vers uit de oven en worden voor je neus belegd met de lekkerste Mortadella, Portchetta en kaas uit Italië.

Dodici
Wittevrouwenstraat 12, Utrecht
@dodici.utrecht

New kid on the Lomb(l)ok

De locaties op de Croeselaan en Saffierlaan waren al een groot succes, dus toen Floortje ontdekte dat er een perfect pand in Lombok te koop stond, besloot ze nog een locatie aan de Kaffeetaria familie toe te voegen. Zelf woonde ze vroeger in Lombok, dus de wijk kent ze op haar duimpje.

Kaffeetaria in Lombok

Aan het copy pasten van de menukaart doen ze hier niet, Floortje kijkt naar de locatie en bedenkt zo, samen met chefkok Ernst de Witte (die je misschien kent van restaurant Feu), welke gerechten er op de menukaart passen. Het pand in Lombok kwam met een prachtige pizzaoven, dus werd het concept uitgebreid met heerlijke pizza’s en zuurdesem ‘broodjes’ waar je van gaat watertanden. Uiteraard met de goede service en heerlijke koffie die je van Kaffeetaria gewend bent. En als je na je pizza nog zin hebt in iets zoets, sla dan zéker de brownie niet over. Dan wil je nooit meer anders.

Ook tof: Sinds kort schuif je hier in de avonden aan voor een 5-gangen groentenmenu voor slechts 20 gasten per avond. Snel reserveren dus!

Kaffeetaria Lombok

Laan van Nieuw Guinea 141, Utrecht
@kaffeetaria

Van pop-up naar blijvertje

Pitot Utrecht

Dit is zo’n restaurant waar je met liefde de binnenstad voor verlaat. Pitot opende een aantal jaar terug al eens wat pop-up locaties in verschillende Utrechtse horeca, maar nu heeft het restaurant eindelijk een eigen pand. En wat mogen we daar blij mee zijn.

Bij Pitot, wat Hebreeuws is voor Pita, eet je heerlijke Oost- Mediterraanse gerechten met een twist. Het menu bestaat uit allerlei kleine gerechtjes, zodat je gezellig kunt delen (en er lekker veel kunt proeven). Start je avond zeker met de pita’s en labneh, maar sla ook de heerlijke belegde flatbreads niet over. Voor een goed glas wijn kun je hier zeker ook terecht, de wijnen op de kaart zijn verrassend en enorm smaakvol bij de gerechtjes op de kaart.

Tip: Vraag om een plekje aan de ‘bar’ dan kijk je zo de keuken in waar al het lekkers voor je neus wordt bereid.

Pitot

Vleutenseweg 95, Utrecht
@pitot.utrecht

 

Tekst & Beeld: Robin den Besten

Populair