dinsdag 14 januari 2025
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

Groene gastronomie bij Buut

Wie het kleine monumentale kerkje op de Kampweg in Doorn binnenstapt voelt meteen de unieke sfeer. Brasserie Buut is modern, sfeervol en gezellig. Wat je niet meteen ziet is de formule erachter. En die is misschien nog wel unieker: 80 procent van alle ingrediënten die in de keuken gebruikt worden komt waar mogelijk uit de regio, maar in elk geval uit Nederland. Eerlijk, lokaal en duurzaam ondernemerschap. Niet alleen wat het eten betreft, maar ook alles eromheen. “Maar we zijn vooral gewoon een leuke brasserie waar je écht goed eet en mooie cocktails drinkt.”

Frederik en Charline openden hun brasserie een dag voor de lockdown. “Lekker, dachten we. Hebben we nog een extra weekje voor wat schilderwerk.” De start was allesbehalve makkelijk, maar de visie is altijd helder geweest; eerlijk, lokaal, duurzaam. Er wordt gekookt volgens de uitgangspunten van ‘Dutch Cuisine’. Verse seizoensproducten van
Nederlandse bodem worden tegen eerlijke prijzen ingekocht en zijn waar mogelijk biologisch en gezonder voor onze gasten. Niet alleen van leveranciers met een mooi verhaal, maar van boeren, kwekers en telers die zorgvuldig uitgezocht zijn.

“Wij komen regelmatig bij al onze lokale leveranciers, vertelt Charline.” We kennen ze persoonlijk. Ik heb ze in de ogen aangekeken en weet precies hoe en waar de producten gekweekt of de dieren gehouden worden. Dat vinden wij gewoon ontzettend belangrijk.” Of het voor de gast net zo belangrijk is, doet er volgens het stel eigenlijk niet toe. Hier geen grote groene banners of motto’s aan de muur. “Natuurlijk vertellen we de gasten die het leuk vinden ons verhaal. Als we een gerecht uitserveren vertellen we minder over hoe het schuimpje van tomaat is gemaakt, maar wel over de leuke teler hier om de hoek waar die tomaten vandaan komen.”

“verreweg het beste van dichtbij”

Dat 80 procent van de ingrediënten van dichtbij komt is uniek. “Als het aan mij had gelegen waren we meteen voor 100 procent gegaan”, lacht Charline. “Maar dan kun je dus ook geen koffie serveren, en geen cocktail met een passievrucht. Dan ga je mensen wél je visie opdringen en sluit je toch een hoop mensen buiten. Dat wil je als ondernemer natuurlijk ook niet.” Maar dat er vervolgens heel bewust gekozen wordt welke koffie er wordt geserveerd, is wel duidelijk. Al gaat de visie van het stel verder. “Een aanzienlijk deel van onze producten halen we elke week zelf op tijdens een efficiënt rondje door de buurt en ons varkensvlees en brood wordt met elektrische busjes gebracht. Een mooie bijkomstigheid is dat er zo transportkilometers worden verlaagd. Zo is elke stap er eentje dichterbij ons ideaalbeeld. Ook wordt er duurzaam omgegaan met gebruik van water en energie, worden er ecologische schoonmaakmiddelen ingezet, ligt de focus op minder voedselverspilling en wordt een strikte strategie aangehouden omtrent afval en gebruik van plastic.”

De keuken kookt – uiteraard – met de seizoenen mee en het menu bestaat voor ongeveer zestig procent uit plant- en landcreaties en voor veertig procent uit vee en zee. Gasten kunnen kiezen voor a la carte of een Chefs menu met waar gewenst, bijpassende wijnen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Dutch Yellowtail’ Kingfish uit Zeeland, ingelegd in biet met zeewier-tapenade en edamame uit Flevoland, of knolselderij met risotto van zonnebloempitten, Oudwijker Fiore kaas en tamari van eigen walnotenmiso. Of drie bereidingen van buikspek met vlees van Buitengewone Varkens. Lunchen kan hier ook in het weekend en voor een goede borrel of een lekkere cocktail zit je hier ook zeker op de juiste plek. De prachtig gerestaureerde kerk is sfeervol ingericht en de brasserie heeft een bijna on-Hollandse allure met toch een informeel huiskamergevoel. En nog veel belangrijker; je eet hier gewoon ontzettend lekker. Dat het gedachtegoed achter dit bedrijf nog veel smakelijker is, maakt de rit naar Doorn wat ons betreft meer dan waard.

Brasserie Buut 
Kampweg 22, Doorn | brasseriebuut.nl| @brasseriebuut

 

Populair