Ons stadsie heeft een nieuwe trekpleister. Een mijlpaal. Een bezienswaardigheid. Maar vooral gewoon iets heel tofs. De eerste Utrechtse wijngaard midden in de stad is officieel geopend! Grondleggers zijn Marco Westra, Sjors te Brake en Peter Groeneveld. Nog toffer: dit jaar is het eindelijk gelukt om de eerste Utrechtse wijn te produceren. UTRG Magazine mocht aanschuiven voor een exclusieve lunch tussen de wijnranken. Inclusief een glas landwijn uit Utrecht!
“het is gewoon een lekker glas”
Van tevoren krijgen we van Marco een berichtje met coördinaten. Ja, je leest het goed, geen adres, maar coördinaten van een geheime locatie in de binnen- stad. Eenmaal aangekomen, kijkt team UTRG haar ogen uit. We zijn midden in het centrum, binnen de Singel, en staan voor een prachtig monumentaal pand. We lopen een poort door en kijken verbaasd om ons heen. We zijn terechtgekomen in een groene oase en staan in een enorme binnentuin, die je vanaf de straat niet kunt zien. Door de lange, gedekte picknicktafels vol flessen wijn, mooi opgemaakte schalen vol eten, borden, glazen en een zonnetje dat lekker schijnt, wanen we ons even in Italië. Maar wat vooral opvalt, zijn de rijen met wijnranken. En dat midden in Utrecht!
We worden ontvangen door een van de initiatiefnemers van de stichting, Marco. Hij legt uit dat Stichting de Stadswijngaard is opgericht omdat ze (Marco, Sjors en Peter) vonden dat de stad Utrecht een mooie wijngaard miste. “Wijn is een mooi en interessant product, waar je nooit genoeg over kan weten. Vandaar dat wij dit in de stad wilden realiseren. Zodat we zo veel mogelijk mensen hierover kunnen vertellen, leren en laten zien.
Het klimaat laat het ook steeds meer toe. Wij willen een breed draagvlak creëren bij liefhebbers van wijn. Samen met de stad gaan we op een duurzame wijze wijndruiven produceren. De wijngaard is een groene tuin voor ontspanning, rust en verbondenheid met de natuur. Maar ook een leuke locatie om mensen te ontmoeten en activiteiten uit te voeren.”
Marco: “Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Op het project. Op de stichting, op de wijngaard en vooral op de wijn. Utrechters mogen wel wat meer trots zijn op de stad. Wat we hier doen is uniek. We moeten af van dat Calimero-gedoe en vooral aandacht geven aan alle mooie dingen en initi- atieven die we hier wél hebben. Proost!”
Het hele artikel lees je in UTRG #4.
Tekst: Kylie Fletcher