Het opzetten van dit magazine en het stadsmerk UTRG is ontstaan vanuit de liefde voor onze stad. ‘Lokaal’ is het sleutelwoord in alles wat we doen en we geloven met hart en ziel in de kracht van lokale samenwerkingen en verbinding. Één van die samenwerkingen is een wel hele leuke. En waar je het bij een reisspecialist misschien niet zou verwachten, draait het ook bij Christel van Bree van Dimsum Reizen om lokaal.
Al bijna 25 jaar runt Christel haar reisbureau aan de Minrebroederstraat. Ontstaan vanuit het gevoel dat ze iets meer zou kunnen bieden dan alleen ‘vakantie’ en dat blijkt te kloppen. Met haar compagnon Wim en hun inmiddels tienkoppige team stelt ze bijzondere reizen op maat naar Azië. En wat die reizen nou zo bijzonder maakt is onder andere de samenwerking met locals. Niet alleen in Azië zoekt Christel die samenwerkingen op, maar ook gewoon hier, in Utrecht. En misschien is dat wel waarom we het zo goed met elkaar kunnen vinden. Zo koppelde Christel me ooit aan een jonge vrouwelijke ondernemer in Teheran met wie ik acht dagen door Iran reisde.
Het ondernemerschap in twee zulke verschillende culturen zorgde voor eindeloos veel gespreksstof terwijl de dame in kwestie, mij haar waanzinnige land liet zien. Ook mocht ik in Tokyo op stap met Dustin, die niet alleen uit Utrecht komt, maar opgroeide op zo’n 700 meter afstand van mijn ouderlijk huis. Hij trouwde met een Japanse en startte zijn gezin in Tokyo. Met Christel werkte hij samen als gids en vier dagen lang vertelde hij alles over het land en de cultuur, en vooral de verschillen, waar hij in zijn huwelijk, zelfs na tien jaar, nog dagelijks mee te maken heeft. Die ‘inside info’, al klinkt het misschien cliché, maakt zulke samenwerkingen zo leuk. Je leert direct van de lokale bron.
(tekst gaat verder onder de foto)
Een unieke ervaring die gecombineerd gaat worden met het moderne Japan en haar ongekende gastronomie
De reis naar Tokyo maakte enorm veel indruk op me. De cultuur en de mensen absoluut. Maar vooral; dat eten. Ik realiseerde me in een klap dat ik nog nooit echte sushi had gegeten. Op de visafslag zag ik dingen die ik nooit eerder had gezien. Coquilles zo groot als de palm van mijn hand en tonijn met het gewicht van een volwassen paard. Waar je in Italië bij het meest aftandse tankstation nog goede koffie krijgt, geldt dat in Japan voor vis. De eetcultuur is waanzinnig. Niet voor niets heeft Tokyo meer dan 200 restaurants bekroond met 1 of meer Michelinsterren. Volgens Christel is de Japanse eetcultuur er een die je, als je het je kan veroorloven, zeker zou moeten ervaren. Reden voor ons om, als Utrechtse ondernemers, iets heel bijzonders op touw te zetten.
Christel: “We hebben zitten brainstormen over iets wat we kunnen doen speciaal voor UTRG-lezers. Ik vind het tof om zulke samenwerkingen op te zetten. “Ik werk al jaren samen met Sanne. Ik vind het elke keer weer fantastisch dat ik door haar geschreven artikelen steeds opnieuw de mogelijkheid kan bieden aan Utrechters om in contact te komen met mensen met eenzelfde passie aan de andere kant van de wereld. We kozen deze keer de Japanse eet- en drinkcultuur, iets wat heel dicht bij me ligt omdat ik hierover YOKO, het kookboek, schreef.”
UTRG naar Japan
Tijdens covid bracht Christel dit kookboek uit, samen met Yoko Inagaki, met wie ze al jaren samenwerkt. “Yoko is een fantastische kok en met het boek hebben we samengewerkt om de lezers een inkijkje te geven in de Japanse keuken en cultuur. Niet alleen met lekkere gerechten, maar ook mooie verhalen over het moderne Japan door de ogen van Yoko.” Met
het boek bracht Christel de Japanse eetcultuur naar de Utrechtse keukens. “Maar in de samenwerking met Sanne hebben we besloten een stapje verder te gaan, en UTRG naar Japan te brengen.” Het resultaat? Een mega exclusieve wijn & spijsreis naar het authentieke Japan. Onder begeleiding van onder andere Yoko, die de gasten meeneemt naar de plekken buiten de gebaande paden. Dankzij contacten van een van Christel’s andere goed bevriende locals Takoko wordt er een bezoek gebracht aan mensen thuis in een dorpje aan het Biwa meer, om te zien en ervaren hoe zij miso maken en sake brouwen.
Een unieke ervaring die gecombineerd gaat worden met het moderne Japan en haar ongekende gastronomie. “Deze wijn & spijsreis naar Japan stikt van het lokale contact, dat is juist waar we voor gaan. De gemeenschap op het platteland is hier hecht, alleen door een dorpsbewoner te kennen gaat de voordeur open en dan zijn de mensen allerhartelijkst. Ik kan niet wachten om de lezers van UTRG dit te laten ervaren!”
Dimsum Reizen
Minrebroederstraat 5
dim-sum.nl