maandag 12 mei 2025
spot_imgspot_img

Hart & liefde top 5

spot_img

Gerelateerd

‘Venster is mijn speeltuin’

Een obsessie voor smaken, experimenteren en nieuwe projecten. Dat is Daniel Lansbergen (40), eigenaar van Venster op het Berlijnplein in Utrecht, ‘in a nutshell’. Als hij zijn creatieve ei maar kwijt kan, is hij gelukkig. Wijkrestaurant Venster heeft hij daarbij omgetoverd tot een speeltuin waar hij continu nieuwe dingen uitprobeert.

Op zijn achttiende begint Daniel in de Utrechtse (nacht)horeca. Hij werkt tegelijkertijd bij Tivoli, The Jam en SJU en pakt later ook een baantje in verschillende daghoreca op via een uitzendbureau. “Ik was jong en wist niet wat ik wilde.” Zijn studie vrijetijdsmanagement werd ‘em niet: “De slechtste opleiding op de slechtste school van Nederland.” Hij stopt en gaat volledig voor de horeca. “Alles wat ik tof vond, ben ik gaan doen.” Hij leert alles over dranken: van bier en rum tot koffie en thee. Hij wordt zelfs erkend watersommelier. Daniel’s aanpak is altijd hands-on geweest. Hij brandde zelf koffie, gaf trainingen en verbeterde processen op de plekken waar hij werkte en dat doet hij nog steeds. Zijn invloed groeide en dat gaf hem toegang tot proeverijen en tastings. Al snel merkte hij dat hij een voorliefde had voor spelen in de keuken en met cocktails. Dit leidde tot een cateringbedrijf en een cocktailbar, plus deelname aan wedstrijden.

“Ik hou niet van vastigheid; ik raak snel verveeld. Bij Venster doe ik waar ik zin in heb, met iedere week een andere menukaart en een bieraanbod waarvan 80% uit Utrecht komt. “Alles wat je in je mond kunt stoppen, vind ik leuk. Als ik een idee heb, voer ik het uit. Morgen pannenkoeken? Dan maken we dat. We hebben een moestuin op het terrein waar we onze eigen groenten en kruiden verbouwen. Alles wat leeft, vind ik interessant: kimchi, zuurkool, azijnen. Binnenkort gaan we zelfs onze eigen rum maken, gefermenteerd met planten uit het Maximapark.” Bij Venster blijft Daniel constant nieuwe dingen proberen. Of het nu gaat om fermentatie, cocktails, comedy-avonden of educatieve projecten, iedereen krijgt een podium. Venster is zijn speeltuin.

Grote kleine mensen

Naast experimenteren met smaken, heeft Daniel ook een passie voor educatie en bewustwording. Een van zijn meest bijzondere projecten is het Grote Kleine Mensen Diner. Hier runnen kinderen een volledig restaurant, van sollicitatiegesprekken tot de mise en place en bediening. “Het is fantastisch om te zien hoe hard kinderen hun best doen. We kiezen altijd voor een goed doel en de kinderen bepalen zelf waar het geld naartoe gaat dat ze die dag omzetten. Ik geloof sterk in het belang van bewustwording bij de jeugd. Ik organiseer daarom veel educatieve projecten waarin kinderen leren waar hun eten vandaan komt en hoeveel werk er in een gerecht zit. Hun eten is niet schuldvrij en het is belangrijk dat dat besef er is. Tien jaar geleden wisten veel kinderen niet wat ze aten. Dat is nu gelukkig anders, maar het kan altijd beter.”

Het wijkrestaurant, gevestigd op het terrein van RAUM, moet in 2026 wijken voor verbouwingsplannen van de gemeente. Hoe ziet de toekomst er voor Daniel uit? “Ik heb geen vast omlijnd plan. Ik wil blijven experimenteren en spelen, projecten bedenken en uitvoeren. Misschien wil ik een tweede Venster openen, misschien ooit wel een ouderwets bruin café. Wat het ook gaat worden: de mensen maken het verschil. Maar voor alles geldt: heb je een leuk idee? Bel me!”

Venster is van woensdag tot zondag geopend, tenzij er iets bijzonders wordt georganiseerd. Kijk voor actuele openingstijden en evenementen op de socials of mail naar info@vensterutrecht.nl. Of loop gewoon even binnen op het Berlijnplein!

Venster
Berlijnplein 520
vensterutrecht.nl
@vensterutrecht

 

Tekst: Kylie Fletcher
Fotografie: Marike van Pagée

Meer verhalen met een warm hart?

In deze editie van UTRG Magazine – met als thema Hartsie van ons land – lees je alles over hart, liefde en trouwen. Bestel UTRG Magazine #6 hier en een jaarabonnement hier.

Populair