vrijdag 13 juni 2025
spot_imgspot_img

Hart & liefde top 5

spot_img

Gerelateerd

De overgang uit de taboesfeer

Voor veel mensen is de overgang een onbekend en soms zelfs taboe onderwerp. Het is een fase waarin hormonale schommelingen, fysieke en mentale veranderingen grote impact hebben op het dagelijks leven van vrouwen, door een afnemende eierstokfunctie. Bij Movelife willen ze deze levensfase uit de taboesfeer halen en vrouwen weer de regie geven over hun lijf, welzijn en leven. Movelife is dè plek waar je in Utrecht terecht kunt voor een programma op maat. Leefstijl en persoonlijke begeleiding staan centraal om vrouwen te helpen te begrijpen wat er gebeurt, zelfeffectiviteit en de regie op hun leven terug te geven en sterker in hun schoenen te staan in de overgang.

Laura van Steenveldt (49) is een alleenstaande moeder van twee tieners. Sinds een paar maanden is ze lid van Movelife. “Ik voelde me al jaren futloos, met vage klachten zoals slecht slapen, futloos, gewrichtspijn, extreme vermoeidheid. Terugdenkend zie ik nu dat ik die klachten al had sinds mijn veertigste. Ik had niet door dat het überhaupt iets met hormonen te maken had. Ik had koude rillingen of m’n temperatuur sloeg op hol. Algehele malaise. Gewoon blegh. De huisarts kon weinig vinden en schreef mijn klachten toe aan stress. Hij had geen idee. En ik dus ook niet. Waarom voel ik me niet fit? Ik was de hele tijd geblesseerd met hardlopen, alles stokte de hele tijd. Sommige periodes waren goed, en andere minder. Daarna is het verergerd. Er kwamen zelfs klachten bij, zoals brainfog, heel erge haaruitval, slechte nagels. Zwemogen. Zo rond mijn 45e werden mijn menstruaties heel erg heftig…”

“Drie van de vier weken voelde ik me slecht. En ik dacht: dit is geen leven, mijn huisarts adviseerde een spiraal te laten plaatsen, om de klachten te verminderen. Dat hielp wel even. Toen ik 47 was werden de klachten steeds erger; ik kon niet meer normaal functioneren. Ik merkte echt dat ik minder scherp was. Ik kon niet meer werken zoals ik wilde: om 3 uur in de middag ging gewoon het licht uit. Ik deed alles op mijn tandvlees.” Maar zelfs toen nog was er nog steeds niet die klik: misschien ben je in de overgang? “Op een gegeven moment bloedde ik door mijn spiraal heen, terwijl ik normaliter – door de spiraal – niet (meer) menstrueerde. Toen wist ik het zeker: ik ben in de overgang.”

Het keerpunt kwam toen Laura besloot te starten met hormoonpleisters. Dit bleek alleen niet stabiel, dus besloot ze haar leefstijl aan te passen en professionele hulp te zoeken. “Ik kwam terecht bij Movelife en ben begonnen met krachttraining en kreeg begeleiding bij voeding. Dat laatste veranderde alles. Mijn ontbijt, dat vroeger bestond uit havermout, verving ik door groente en eiwitten. Dit helpt mijn bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook leerde ik om ‘s ochtends nuchter te bewegen. Dat gaf een enorme boost.”

Bij Movelife staat sinds dit jaar de aanpak van overgangsklachten centraal. Met advies op het gebied van krachttraining, voeding en ontspanning. “Het is echt een combinatie van factoren. Naast het gebruik van hormoonsuppletie, voel ik mij vooral dankzij de begeleiding hier mentaal en fysiek sterker. Ik merk dat mijn lichaam beter omgaat met hormonale schommelingen en stress.”

De wetenschap achter de overgang

Floor Vernooij is gynaecoloog bij een groot Utrechts ziekenhuis en deskundige op dit gebied. Ze werkt vanuit haar expertise samen met Movelife om vrouwen door deze fase heen te helpen. Ze benadrukt het belang van een goede begeleiding in deze levensfase. “Tijdens de overgang verandert het lichaam enorm. Oestrogeenspiegels fluctueren, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en opvliegers. Ook kunnen vrouwen last krijgen van een tragere stofwisseling. Dit vraagt om aanpassingen in leefstijl en soms om medische ondersteuning.”

Laura bij Movelife. Fotografie: Sophie Bijsterbosch

Volgens Floor hebben veel vrouwen baat bij een combinatie van leefstijlaanpassingen en hormoonsuppletie (HST). “Hormonen zijn bijzonder effectief tegen opvliegers en kunnen ook helpen bij stemmingswisselingen en vermoeidheid. Toch blijft leefstijl cruciaal: krachttraining helpt om spiermassa op peil te houden, wat niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je stofwisseling en je stemming. Daarnaast heeft het lichaam tijdens de overgang meer moeite om in balans te blijven. Stress en snelle suikers kunnen klachten verergeren. Ontspanning en een stabiele bloedsuikerspiegel zijn daarom essentieel.”

Bij Movelife gaat het niet alleen om symptoombestrijding, maar om het omarmen van deze levensfase. Laura ziet de overgang inmiddels als een kans. “Het voelt echt alsof ik aan het begin sta van de tweede helft van mijn leven. Het heeft me geleerd beter voor mezelf te zorgen en grenzen te stellen. Dit is een periode waarin ik opnieuw mag ontdekken wat goed voor mij is. Het is daarom belangrijk dat er meer openheid komt. Veel vrouwen worstelen met klachten zonder te weten dat ze gerelateerd zijn aan de overgang. Ik had willen weten wat ik nu weet toen ik 40 was.”

Movelife speelt hierin een belangrijke rol door vrouwen te ondersteunen en bewustwording te vergroten. Mede-oprichter van de studio, Rik Poldner, denkt dat ook de man(nen) in onze samenleving hier meer betrokken moeten worden. “De overgang raakt namelijk niet alleen de vrouw. Begrip vanuit partners en de maatschappij is essentieel om het taboe te doorbreken. Wij mannen moeten ook snappen hoe deze fase werkt. Dat is mijn doel met de opstart van dit programma speciaal gericht op de overgang. In onze huidige maatschappij zijn we het resultaat van jarenlange emancipatie, we willen en mogen met z’n allen meedoen, maar dan moeten we ook beter naar dit onderwerp gaan kijken. Het is in gezamenlijk belang dat we elkaar snappen: het is beter voor iedereen. Het is niet voor niets dat ik in onze leeftijdscategorie aan de lopende band scheidingen zie! De overgang hoeft geen louter negatieve ervaring te zijn. Met de juiste begeleiding, een gezonde leefstijl en de bereidheid om jezelf op de eerste plaats te zetten, kan het een fase van groei en kracht zijn. Bij Movelife gaan we samen in de actiemodus. Zodat je weer regie krijgt over je lijf en hoofd.”

En daar is Laura het volledig mee eens: “Ook leuke meisjes worden 50. Ik zie nu in dat de overgang niet suf of stom is, maar als een kans om sterker en vitaler te worden.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar een traject bij Movelife? Een kennismaking is vrijblijvend en gratis. In een persoonlijk gesprek bespreek je jouw hulpvraag en doelen, kun je alle vragen stellen die je hebt en krijg je uitleg over de aanpak van Movelife. Samen bekijk je of een lidmaatschap bij Movelife de juiste ‘move’ is voor een gezondere versie van jezelf.

Movelife
Lijsterstraat 3
movelife.nl/overgang
@movelife030

Tekst: Kylie Fletcher
Fotografie: Sophie Bijsterbosch

Populair