vrijdag 6 september 2024
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

Ondernemersfonds Utrecht: lokaal impact maken

“ondernemers doen het met z’n allen”

Wat hebben een horecaondernemer in Tuinwijk en een vitaliteitsondernemer in Galgenwaard met elkaar gemeen? Als kersverse voorzitters van de lokale ondernemersvereniging maken ze zich allebei hard voor hun gebied. Wij spraken Sumeet Bikha en Tijs Koedam over hun bestuurs- functies, Ondernemersfonds Utrecht en hun liefde voor de stad.

Met Sumventure Flightbar heeft Sumeet sinds 2020 dé plek in de Vogelen- buurt voor een unieke horeca-ervaring. In de Willem van Noortstraat creëert hij met zijn team exclusieve dranken en biedt hij een gezellige plek om te ontspannen. Maar niet alleen binnen zijn eigen bar onderneemt Sumeet, want als voorzitter van de ondernemersvereniging Tuinwijk organiseert hij samen met andere ondernemers uit de buurt activiteiten, events en aankleding voor de wijk. Met budget dat door Ondernemersfonds Utrecht (OfU) beheerd wordt. “Mijn verhuurder vroeg of ik, net als hij, lid wilde worden van de ondernemersvereniging. Toen ik bij de vergaderingen aanwezig was waren er drie mensen. Ik dacht: ‘hier kun je zoveel meer uithalen’. Dus ik ben een beetje gaan pushen in de wijk. Meer verga- deringen organiseren, meer leden werven. En dat werkte. Er zitten veel horeca- ondernemers hier dus we zaten met z’n allen al redelijk snel op één lijn. We organiseerden samen Koningsdag met budget van OfU en dat was een groot succes. Uiteindelijk werd ik gevraagd als voorzitter en die rol vervul ik nu met veel plezier.”

OfU is het grootste ondernemersfonds van Nederland en bestaat inmiddels 12,5 jaar. Het is een onafhankelijke stichting die geld beheert dat door ondernemers in de stad zelf wordt opgebracht. Ondernemers kunnen een beroep doen op dat geld om gezamenlijke Ondernemersfonds Utrecht lokaal impact makeninitiatieven en investeringen binnen hun gebied te realiseren, waarbij OfU een verbinder is. Om te zorgen dat ondernemers zelf met het geld aan de slag kunnen, is Utrecht verdeeld in 68 trekkingsgebieden. Zo’n gebied kan een industrieterrein zijn, een winkelgebied, kantorenpark of een hele stadswijk. Sumeet is medeverantwoordelijk voor de gezamenlijke activiteiten in een breed winkelge- bied; van de Adelaarstraat en de Willem van Noortstraat tot de Bemuurde Weerd en de Kardinaal de Jongweg. “We organiseren regelmatig borrels en informele vergaderingen, zodat de ondernemers uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten,” gaat Sumeet verder. “We houden het lekker luchtig. Mensen moeten het vooral niet als een verplicht nummertje zien om lid te zijn en naar de vergaderingen te komen. Het is juist leuk en belangrijk om betrokken te zijn bij je omgeving en als ondernemer iets terug te doen voor de buurt.”

“we zijn echt een actieve club”

Ook Tijs Koedam, eigenaar van Energy Platform, gevestigd in Stadion Galgenwaard, is na het vestigen van zijn bedrijf zes jaar geleden direct lid geworden van de ondernemersvereniging Galgenwaard. Na een jaar of twee werd hij bestuurslid en sinds kort is hij voorzitter. “Toen ik in het bestuur gevraagd werd zei ik meteen; ‘dat wil ik graag, maar dan wil ik me wel bezighouden met innovatie.’ Het mocht allemaal wel wat moderner, ook de manier waarop we communiceerden. Die veranderingen hebben we inmiddels doorgevoerd, we hebben events georganiseerd en zijn nog steeds een actieve club maar in een moderner jasje.”

Volgens Tijs is het uitgeven van het OfU budget in zijn gebied niet altijd makkelijk. “Alles moet hier hooligan proof zijn. Dus leuke aankleding voor de straten zoals hanging baskets (bloem- bakken aan de lantaarnpalen) kan hier niet. Datzelfde geldt voor mooie bankjes en sfeerverlichting. We moeten dus creatief zijn. Zo bieden we bijvoorbeeld wel gratis parkeergelegenheid aan voor klanten en leveranciers van de bedrijven in de Galgenwaard en mogen leden een paar keer per jaar met een relatie naar een wedstrijd van FC Utrecht. We hebben ons best gedaan om er een sociale club van te maken en dat is gelukt. Leden hier zijn enorm betrokken en loyaal.” Ondernemersfonds Utrecht lokaal impact maken - tijsTijs is medeverantwoordelijk voor het gebied dat stadion Galgenwaard en de Conclusion toren beslaat. “In dit gebied gaat de komende jaren veel veranderen want het stadion moet het vijfde stadshart van Utrecht worden. Uiteindelijk gaat dit natuurlijk enorm veel opleveren voor alle bedrijven in dit gebied, maar eerst moeten gebouwen plat. Er komt veel nieuwbouw en dus ook overlast. Vanuit onze rol kun- nen we de ondernemers hier goed over informeren. We doen ons best om de cohesie en verbinding vast te houden. Een paar keer per jaar houden we het OVG-café waarin iemand updates komt geven over de ontwikkelingen. Dat kan iemand van de gemeente zijn of de eigenaar van het stadion. Als er iets noemenswaardig te vertellen valt, organiseren we weer een editie. Door in het bestuur van een ondernemersvereniging te zitten, kun je echt op lokaal niveau impact maken.”

Stel: een ondernemersvereniging heeft budget nodig voor het uitvoeren van een plan. De vereniging dient dit plan dan in bij OfU. Per trekkingsgebied zijn de budgetten en behoeftes verschillend, maar de wensen van de ondernemers zijn altijd leidend. “Omdat er bij ons veel horecaondernemers gevestigd zijn hebben we vaak dezelfde ideeën,” vertelt Sumeet. “We komen dan ook snel op evenementen uit. Al doen wij hier overigens wel aan hanging baskets, bij ons hoeft het namelijk niet hooligan proof, even gekscherend gezegd. Het plaatsen van deze baskets is trouwens een idee van een niet-horecaondernemer. Daar- naast hebben we mooie muurschilderingen en een grote kerstboom op het Willem van Noortplein.” Volgens Tijs is er in de samenwerking met OfU veel mogelijk. “Er zijn wel wat richtlijnen, maar de ondernemers besluiten met elkaar wat er met het geld gebeurt. Tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenverga- dering (ALV) vragen we aan onze leden waar behoefte aan is. We hebben budget om projecten op te starten, dus ideeën zijn meer dan welkom.”

Met z’n allen

In de praktijk komen de plannen volgens Tijs vanuit de ondernemers zelf. “We vinden het belangrijk dat alle ondernemers achter deze plannen staan. We proberen zoveel mogelijk leden naar onze ALV’s te trekken, bijvoorbeeld middels een inspire- rende spreker. Tijdens de ALV vragen we akkoord op deze plannen.” De vergaderingen in het gebied van Sumeet zijn in verhouding tot die van Tijs nog niet druk bezocht, maar het ledenaantal groeit. “Op de borrels komt tegenwoordig wel bijna iedereen, dus dat is een mooi begin. Dan kun je op zo’n avond toch ieders stem even horen. We willen natuurlijk niet dat de meest actieve leden, die bijna allemaal horecaondernemers zijn, ook alles beslissen. Dan lijkt het net alsof het alleen om ons draait, terwijl er in het gebied veel meer is dan horeca. Tot nu toe is iedereen ook altijd heel blij met de plannen en doen we het ook echt met z’n allen.”

Ondernemersfonds Utrecht
ondernemersfondsutrecht.nl

Tekst: Sanne Dijkgraaf
Fotografie: Sophie Bijsterbosch

Populair