dinsdag 24 september 2024
spot_imgspot_img

Smakelijke top 5

spot_img

Gerelateerd

Prikkel je zintuigen bij Pastoe Foodbar

Prikkel je zintuigen bij Pastoe Foodbar

Waar man Frank al sinds begin deze eeuw ondernemer is in de Utrechtse horeca, was Monique de Meijer jarenlang werkzaam bij de NS. Zes jaar geleden verandert dit, wanneer ze samen Op Zuid beginnen. Fast forward naar 2024: het stel is nu eigenaar van drie zaken in ons stadsie: Bij Guusjes, Op Zuid en de nieuwste aanwinst Pastoe Foodbar.

Pastoe foodbar utrecht
Fotografie: Maya Matu Photography

Het is leuk om samen te werken, als partners. We hebben echt onze taakverdeling, zo zitten we niet altijd in elkaars vaarwater. Hij bijvoorbeeld de financiële kant en het onder- houd, ik onder andere de ondersteuning en marketing. We hebben de drie bedrijven niet verdeeld: we hebben bij alle drie de zaken feeling. En uiteraard doen we het niet alleen. We hebben een fijne algemeen manager, een executive chef en bedrijfsleiders in alle zaken. Samen sturen zij de boel ook aan. In totaal hebben we denk ik zo tegen de 130 mensen werken. Ja, dat is een grote groep mensen!” zegt Monique met een glimlach.

“Dit had ik niet durven dromen een paar jaar geleden. Maar het was zeker onze ambitie om na Op Zuid een grotere zaak te openen. Het neerzetten van een succesvolle nieuwe zaak geeft je de zin en het zelfvertrouwen om meer te doen. Toen de horeca vrij kwam in de Pastoe Fabriek, wisten we het meteen: hier willen wij ondernemen. Het is een super mooi pand, aan het water, veel historie en een groot zonnig terras. Een pand met heel veel mogelijkheden. Wij waren er als een van de eersten bij en hebben met behulp van Heineken de financiering rond gemaakt, eind 2022. Voorheen zaten hier twee verschil- lende concepten, met de Zagerij en het ketelhuis. Wij hebben ervoor gekozen om de drie aparte ruimtes te verhuren en beschikbaar te stellen voor (zakelijke) partijen, bruiloften, private dining, borrels en feesten. Je kunt met 10 tot wel 150 mensen terecht.”

Totaalbeleving

“Wanneer je aan de slag gaat met een nieuw pand, dan heb je gelijk in het vizier wat je ervan wil gaan maken. Zo kwamen wij vrijwel meteen op het concept uit wat het nu is. Foodbar Pastoe. Het is laidback met een Ibiza-achtige sfeer. We leggen de focus op de details. Niet alleen met de aankleding en in de kunst die in de zaak hangt, maar ook het pand zelf – waar we van de ‘schil’ niets hebben veranderd en hebben geprobeerd de geschiedenis in zijn waarde te laten. Zo staat de authentieke stoomketel vanuit de voor- malige meubelfabriek er bijvoorbeeld nog. En dat is de kracht van het pand, je voelt de oude industriële sfeer nog. Wij hebben alleen de warmte toegevoegd. Die sfeer zit hem voor mij vooral in de verschillende kunstwerken in Pastoe. Het gaat om de totaalbeleving, die wil je graag meegeven aan de gast. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden: niet alleen je smaakpapillen. Dat vind ik het belangrijkste: dat ik mensen kan (blijven) verras- sen. En laten we eerlijk zijn: hoe meer wijn je drinkt, hoe mooier de kunst wordt!”

Hoe meer wijn je drinkt,
hoe mooier de kunst wordt!’

“Maar uiteraard zie je dat ook terug op de kaart. Wij voeren een Mediterraans & Italiaans geïnspireerd menu. Dat was voor ons een vanzelfsprekende keuze. Door de jaren heen hebben we voornamelijk gewerkt met Italiaanse chefs en eerlijk: het is de lekkerste keuken van de wereld,

met haar pure smaken. Daarbij hebben we gekozen voor het relaxte gevoel van shared dining, om het de gast makkelijk te maken. En met een keuze aan ver- schillende kleine gerechtjes, kun je tijdens je bezoek meerdere smaken proeven. Een paar signature dishes zijn bijvoorbeeld de coquilles, onze tagliata en de gerookte burrata. Die laatste is wel bijzonder en kom je echt niet overal tegen. Maar we hebben ook home- made pasta’s en pizzetta (kleine pizza’s), vers gemaakt in onze echte pizzaoven.”

“Wat Pastoe anders dan andere zaken in Utrecht maakt, is het ‘all-in’ concept. En dan doel ik uiteraard niet op all-inclusive of all you can eat, maar wel in de zin dat je hier de hele dag terecht kunt. Van ’s ochtends vroeg, tot ’s avonds laat. Van brunch, koffie, borrel, diner tot een cocktail op het terras. Ja, we zijn een foodbar, maar je hoeft hier niet perse te eten. Bij Pastoe ben je altijd welkom. Je kunt de hele dag terecht. Reserveren? Dat mag, maar gewoon zo naar binnen lopen ook!”

Aanleggen voor een borrel

Wat Pastoe bijzonder maakt is dat je ook vanaf het water bij de zaak terecht kunt. Je mag je boot aanleggen, of vanaf de kade opstappen. Heb je geen eigen boot, kun je bij verschillende Utrechtse bootverhuurders terecht waar de zaak mee samenwerkt. “Borrelen met onze gerechten op de boot, of aanleggen om een drankje te doen op het zonovergoten terras.. het kan allemaal! We zijn nu bijna een jaar open… in september worden we één. Wat ik mensen vooral wil meegeven is dat je hier echt de hele dag terecht kunt. We zijn dagelijks geopend vanaf half 12, tot de late uurtjes. En een tip: ons terras staat op het zuiden, dus we hebben de hele dag zon. Van begin van de middag, totdat ze ondergaat!”, aldus Monique.

Pastoe Foodbar
Rotsoord 7
pastoefoodbar.nl

 

Tekst: Kylie Fletcher
Fotografie: Maya Matu Photography

Populair