De signature dish van Indo Food House
Utrecht en eten. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van snackbar tot sterrenrestaurant. Voor elk wat wils en voor elke portemonnee en smaak is er in de stad iets te vinden. Niet alleen binnen de singels wordt er gekookt, maar ook in de wijken staan er chefs te zweten achter de kachel. In deze rubriek iedere editie een chef met zijn/haar/hen favoriete gerecht. De signature dish in the spotlights.
Sinco Fuchs (chef van Indo Food House):
“Ik had nog nooit Indonesisch gekookt voor ik hier begon. Natuurlijk, ik ben al jaren kok, maar deze specifieke keuken was nieuw voor mij. Ik heb Indonesische roots, maar wij aten thuis vaak boerenkool. Inmiddels zit ik hier drieënhalf jaar en heb de gerechten volledig omarmd. Veel uren van proberen, recepten lezen, kijken en proeven hebben geresulteerd in deze kaart die bestaat uit ongeveer 15 gerechten. De basis is vier varianten rijst of bami. Die worden aangevuld met diverse bijgerechten. Deze komen uit alle delen van Indonesië en worden subtiel gemixt met Nederlandse invloeden. Er is keuze uit vier Rames; vlees, vlees & vis, vis en veggie. Rames is een combinatie van Indonesische gerechten die, als in een mini rijsttafel, op één bord worden geserveerd. Zelf vind ik de vlees & vis combinatie erg lekker. Daarbij proef je de diversiteit van de Indonesische keuken. De boontjes, de bloemkool, de aardappels, de rendang (stoofvlees), de kipsaté, de witvis in bananenblad, het eitje… En als basis de zalige rijst. Het geheel is zo geurig en smaakvol. En vooral; elke hap smaakt anders. En dat is echt wel kenmerkend voor deze keuken. Daarnaast is alles vers. Alles is zelfgemaakt. En dat proef je. Ik vind rendang maken het leukst. Dat is zo’n lekker gerecht. Het vlees staat minstens drie uur te stoven. Alleen de geur al maakt hongerig.”
Het gaat om de combinatie
“De wijk Leidsche Rijn is een goede plek om een gezellig, kleurrijk en lekker restaurant uit te baten. flink terras buiten, is dit een prima plek. Mensen kunnen hier ook afhalen en we bezorgen thuis in de buurt. Daar maken veel bewoners gebruik van. Onze specialiteit is natuurlijk de rijsttafel. Indonesisch eten gaat om de combinatie van smaken.
‘Elke hap smaakt anders’
Je eet alle gerechten in harmonie met elkaar. Hier in het restaurant serveren we de rijsttafel in twee gangen. Geen losse bakjes op tafel, maar er wordt twee keer een mooi opgemaakt bord uitgeserveerd. We hebben veel variatie in vegetarische en vegan gerechten. Ook is alles op de kaart halal, lactosevrij en, op de bami na, glutenvrij. Geen varkensvlees, maar kip en rund. Echt bijna alles maken we zelf. De boemboes, kruidenmixen, de sambal, de marinades, de saté, de rendang; we zijn er dagelijks lekker druk mee. Ik zou de keuken omschrijven als gevarieerd, geurig en kruidig. Waar ik bijna altijd mee kook is knoflook, peper, ui, trassi (garnalenpasta), laos (gember), djinten (komijn), koenjit (kurkuma) salamblad (laurier) en sereh (citroengras). Dat maakt de gerech- ten zo mooi van kleur en smaak. Dit is hoe ik wil koken. Dit zijn smaken die ik graag wil laten proeven aan onze gasten. De rijkdom van de Indonesische keuken; daar word ik blij van! En wie weet? Utrecht is groot genoeg voor nog een vestiging…”
Indo Food House
Grauwaartsingel 300 (Leidsche Rijn)
www.indofoodhouse.nl
Tekst: Anneke Gilsing
Fotografie: Marike van Pagée