Wat een fijne koffiecultuur heeft ons stadsie toch! En dan hebben we het niet over een huis-, tuin- en keukenbakkie, maar ‘specialty coffee’. Oftewel, het echt goede spul. Zo ook bij Cupp, sinds 2019 gevestigd als koffiebar in de Nobelstraat. Later komt daar een tweede, grote locatie bij aan de Kanaalweg, inclusief groot terras en workshopruimtes. UTRG Magazine gaat langs voor een cuppje met eigenaar Peter en medewerkster Loïs.
Koffie en ondernemerschap op hoog niveau
“Eind 2013 begon ik al met ondernemen op de Nobelstraat.” Voor Cupp had ik namelijk Doppio Espresso. Een tijd was het leuk, maar het was een franchiseformule en ik wilde meer mijn eigen ding doen. Mijn eigen lijnen gaan bepalen.” Dat lukte: in 2019 opende Peter (39) in hetzelfde pand Cupp. “Ik dacht: het mooie wat koffie heeft, is dat je juist met bijzondere, verschillende smaken kunt werken. Ik wilde verder de diepte ingaan en mensen meenemen in de wereld van specialty coffee.” Ruim 2,5 jaar geleden werd die ambitie uitgebreid met de komst van Cupp nummer twee, aan de Kanaalweg.
De naam Cupp komt van ‘cuppen’ (of ‘cupping’ in het Engels). Het is een gestandaardiseerde methode om koffie te evalueren waarbij de kwaliteit wordt getest aan de hand van de cupping-methode en elf verschillende criteria. Maar wat is dan ‘specialty coffee’? Loïs Langenberg (26) legt uit: “Specialty coffee is koffie van een hoge kwaliteit, waarin je de meest interessante smaken en aroma’s ontdekt. Dit ‘kwaliteitskeurmerk’ krijgt een koffie dus niet zomaar.” Loïs werkt al 3,5 jaar bij Cupp en heeft verschillende functies gehad. Nu houdt ze zich vooral bezig met marketing en workshops. “We geven heel veel workshops waarbij we mensen echt mee willen nemen in het hele proces, vanaf ‘ik heb nog nooit een espressoapparaat aangezet’ tot hoogstaande latte art. Je hebt geen koffie-ervaring nodig om mee te kunnen doen. Al ons personeel heeft deze workshops zelf gevolgd, dus we weten dat iedereen het kan leren. Op aanvraag maken we ook workshops op maat; ideaal voor teams of vriendengroepen.”
Bij Cupp trainen ze zelfs concullega’s. “Ook de horeca kan bij ons terecht, op locatie of in onze workshopruimtes. Als wij een andere horecazaak een workshop of training kunnen geven, vinden we dat juist mooi. Het is belangrijk dat het personeel de kennis en het vertrouwen heeft om de ultieme koffie te serveren. We willen iedereen de best mogelijke ervaring met koffie geven,” legt Peter uit.
Waarde toevoegen in elke stap
Wat maakt koffie nou zo bijzonder? Peter wordt enthousiast: “Het is bijzonder dat er uit zo’n klein boontje zoveel waarde komt. Voordat het in jouw kopje terecht komt, heeft de koffie veel stappen doorgemaakt. Van de boer tot de producent, tot de brander en de barista. Die hebben stuk voor stuk zo’n invloed op de smaak. Ja, zelfs de barista’s. Want als die hun werk niet goed doen, kunnen ze jouw bakkie alsnog compleet verpesten.”
(Tekst gaat door onder de foto)

Specialty coffee wordt aan de hand van de cupping-methode beoordeeld met punten. Hoe meer punten, hoe beter de koffie. Maar dat is niet het enige waar het om draait bij Cupp: “Het is ook heel erg de liefde en waarde die mensen in de hele schakel in het product stoppen; de community eromheen. Niet alleen in de landen van oorsprong, maar ook in Nederland willen we van elkaar leren en helpen. Er heerst geen concurrerende sfeer. Je wilt allemaal hetzelfde: de lekkerste koffie zetten en dat gevoel delen.” Dat voel je ook in de twee locaties, al hebben ze elk hun eigen karakter. “Op de Nobelstraat ben je heel erg direct in contact met gasten en koffie,” zegt Peter. “Dat is het leuke aan een kleine koffiebar, dat je zoveel verschillende mensen in een zaak ziet, waaronder veel vaste gasten waar je dagelijks je praatje mee hebt.” De Kanaalweg is natuurlijk een stuk groter opgezet. “Met de ruimte die we hebben, is een hele andere vorm van werken, maar ook dat heeft zeker zijn charme,” aldus Peter.
De zaak werkt met een doordacht systeem van koffiebonen. “We hebben twee vaste huiskoffies, die we elk half jaar wisselen: een uit Ethiopië en een uit Peru. Dat heeft met de oogst te maken: zo hebben we altijd verse koffie. Deze worden speciaal voor ons gebrand door Keen Coffee en dus ook alleen bij ons te proeven. Dit zijn koffies waar we heel trots op zijn. We zijn ook langdurige relaties aangegaan met de koffieboeren waar deze koffies vandaan komen. Hun harde werk, passie en liefde is terug te proeven. Op de tweede molen en filter wisselen we wekelijks qua bonen. Daarnaast hebben we elke maand een andere gastbrander, uit heel Europa,” legt Peter uit.
Duurzaamheid
Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de koffiezaak. Loïs: “Dat uit zich op verschillende manieren, zo kijken we hoe we onze ‘waste’ zo klein mogelijk kunnen houden. De melk komt van een boerderij uit Cothen en wordt geleverd in emmers. Dit scheelt heel veel verpakkingen. Onze koffieresten worden opgehaald door een bedrijf dat het gebruikt om paddenstoelen te kweken. Van lege havermelkverpakkingen maken we draagtrays.” Peter vult aan: “Als het kan, willen we zo veel mogelijk bijdragen aan een betere wereld. Ik zou het gek vinden als wij hier nog een gaskachel zouden hebben staan. Dat hoort gewoon niet meer in deze wereld thuis. Ik vind dat je daar als ondernemer een verantwoordelijkheid in hebt.”
Meer dan een koffiebar
Cupp biedt veel meer dan alleen koffie. “Wij hebben natuurlijk hele lekkere koffie. Het is daarnaast een combinatie van niet alleen koffie, maar ook ontbijten, lunchen en op de Kanaalweg kun je zelfs een borreltje doen. We zijn meer dan alleen een koffiebar.” Het werk van de ‘cuppers’ is zelfs bekroond: ze doen regelmatig mee aan Nederlandse koffiekampioenschappen. Zo heeft Peter recent meegedaan aan de Nederlandse Barista Kampioenschappen en is tweede geworden en heeft de Louis Claus Trofee gewonnen (hoogste nieuwkomer), is Loïs zesde geworden bij de Nederlandse Latte Art Kampioenschappen en heeft Laurens (Hoofdtrainer bij Cupp) meegedaan met de Dutch Cup Tasters Competitie (koffie proeven). Peter: “We willen zelf altijd meer leren over koffie en onze koffieskills verbeteren. Onze deelname aan zulke wedstrijden laat passie, liefde en toewijding voor koffie zien. Die kennis en skills delen we graag met ons team, onze gasten en deelnemers van onze workshops!”
Goed om te weten: de locatie op de Kanaalweg kun je ook afhuren. “We hebben aparte ruimtes, waar we in het weekend verschillende workshops organiseren. Doordeweeks verhuren we ze graag voor vergaderingen en heidagen. Maar je kunt bij Cupp ook terecht voor lanceringen, verjaardagen en babyshowers. Zelfs een bruiloft is hier mogelijk! Koffie is fantastisch,” zegt Peter tot slot. “We willen dat iedereen dat gevoel ervaart. Soms zeggen mensen: koffie is toch gewoon koffie? Nee, dat is echt niet zo. Het is en kan altijd anders. Kom het maar proeven bij Cupp!”
Cupp Utrecht
Nobelstraat 239 | Kanaalweg 59
cupp.nl
@cupputrecht
Tekst: Kylie Fletcher
Fotografie: Sophie Bijsterbosch