New kid on the block
“Mijn thuis, mijn Heimat”
Het kan je bijna niet ontgaan zijn de afgelopen tijd, Utrechtse chef Niels van Zijl verrijkt onze stad sinds kort met zijn gloednieuwe restaurant Heimat. Heimat mag dan een fine dining restaurant zijn, Niels hoopt vooral dat iedere Utrechter zich hier welkom voelt en een gezellige avond beleeft. We spraken hem net na de eerste openingsweek in zijn eigen Heimat.
Je kent Niels van Zijl misschien al van DeZusters in Maarssen waar hij tot twee jaar geleden aan het roer van de keuken stond. Toch besloot hij na een paar mooie jaren te stoppen en terug te gaan naar de tekentafel voor zijn eigen concept. Niels: “Ik heb in die twee jaar op veel verschillende plekken in Utrecht gewerkt en gekeken waar de kansen lagen in de horeca. Al snel merkte ik dat er naar mijn idee te weinig fine dining res- taurants in Utrecht zijn die ook nog eens laag- drempelig en toegankelijk zijn. Er zijn steeds meer jonge mensen die in Utrecht blijven wonen en behoefte hebben aan een comfortabele vorm van gastronomie. Zo’n plek waar je niet in pak en volgens een bepaalde etiquette wordt bediend, maar waar je gewoon een gezellige avond kunt beleven met echt goed eten.”
Mijn Heimat Utrecht
Voor wie nog niet precies weet wat Heimat nu betekent. Het begrip refereert naar de binding die je als persoon kunt hebben met je geboor- tegrond of thuisbasis. Die thuisbasis is Utrecht voor Niels, dus was het voor hem vanzelfsprekend om Heimat in zijn stad op te zetten. Hij vertelt: “Het is een grote droom om een restaurant in Utrecht te openen dat helemaal op mijn visie is gebaseerd. Ik ben er al zo lang mee bezig en het is bijna onwerkelijk dat het nu echt zo ver is. Het maakt me super trots dat ik het met mijn visie mag gaan ‘proberen’ in mijn Heimat Utrecht. Ik hoop dat de gasten zich hier net zo thuis gaan voelen als ik dat nu doe.”
Terug naar de natuur
Wanneer je aanschuift bij Heimat merk je meteen dat de gerechten puur natuur zijn en dat de groentes op je bord de hoofdrol spelen. Iets wat Niels heel belangrijk vond bij het uit- werken van zijn menu. “Het is een hele logische keuze voor mij om zo puur natuur en seizoensgebonden te koken. Het is niet voor niets dat er in ieder deel van het jaar weer ver- schillende producten beschikbaar zijn, je lichaam vraagt er tenslotte op zo’n moment ook om. In de zomer heb je veel vocht nodig omdat je veel in de zon bent, dus zijn sappige tomaten op dat moment in het seizoen. In de winter heb je suikers nodig om je lichaam op te warmen, dus eet je dan liever knollen of groenten waar meer suikers in zitten. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om te kijken wat er in de wilde natuur te vinden is en om onze gasten daarmee te verrassen. Mijn stijl van koken is wat simpeler, maar ik probeer juist weer indruk te maken met de keuze in producten en smaken uit de natuur. Zo serveren we nu bijvoorbeeld het plateau de crudité waarmee we de avond openen. Dit is eigenlijk een vrij ‘simpel’ gerecht, maar je proeft hierin zo goed hoe bijvoorbeeld een radijs of een tomaat echt hoort te smaken.”
Ruimte voor groei
‘Je kookt niet voor een ster, je kookt voor de gasten’
Dat er bij Heimat een frisse wind waait komt niet alleen doordat eigenaren Niels en Arline beiden (pas) 28 jaar zijn, ze hebben er bewust voor gekozen om medewerkers met een bepaalde visie aan te trekken. “We vinden het vooral belangrijk dat ons team met passie en plezier werkt, daarvoor hoef je niet jarenlange ervaring te hebben of strenge etiquette regels te kennen. Arline en ik zijn ook nog jong en maken ook genoeg fouten, dus we hopen aan het team mee te geven dat er ruimte is voor groei. Het is supertof om te zien hoe goed ze het oppakken, wij leren ook weer van hen. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Bas, onze sommelier, die nog vrij jong is (24), maar hier meteen zijn rol super goed oppakt. Door vol overgave over wijn te praten brengt hij ons ook steeds weer iets bij.”
Met een portfolio waar je u tegen zegt, van de Librije tot aan Kadeau in Kopenhagen, zou je bijna verwachten dat een ster ook hoog op het lijstje van Niels staat. Maar niets is minder waar: “Ik vind het eigenlijk vooral belangrijk dat we een gezond bedrijf zijn en dat zowel de gasten als onze medewerkers hier met veel plezier komen. Ik zeg altijd maar zo, Je kookt niet voor een ster, je kookt voor de gasten.”
Restaurant Heimat
Biltstraat 48
restaurantheimat.nl
@heimatutrecht
Tekst: Robin den Besten
Fotografie: Bastiaan van Schip