Dronken toeristen, feestende jongeren en poepende Nederlanders. Het is het Mallorca van de recente krantenkoppen. Maar wie aan de rechterkant van het vliegveld blijft stapt op een heel ander eiland. Een azuurblauwe zee, gemoedelijk havenstadje, weelderige winkels, pannen vol paella en mediterraanse gezelligheid.
Zodra ik ergens een vliegtuig uitstap en palmbomen zie, ben ik eigenlijk direct in vakantiemodus. Toch had ik niet verwacht tijdens dit korte tripje zo’n uitgerust, tevreden en voldaan vakantiegevoel te krijgen. Mallorca heeft me verrast. Met haar natuurlijke schoonheid en vriendelijke mensen. De echte Mediterraanse cultuur van het eiland maakt dat je dagen eindeloos duren en je Nederlandse ritme binnen no-time in de vergetelheid raakt.
‘Ieder spontaan horecabezoek op dit eiland is even succesvol’
Hoofdstad Palma is druk maar gemoedelijk. In tegenstelling tot veel grote Spaanse steden voelt het bijna dorps, maar barst het tegelijkertijd van de mooie winkels, lokale boetieks en gezellige cafés en restaurants. Ons hotel, Convent de la Missío, ligt middenin de hoofdstad. Het 17e-eeuwse pand is een voormalig klooster dat de hoteliers delen met een kerk en heeft een waanzinnige uitstraling. De eigenaren hebben het volledig architectonisch gerenoveerd (met toestemming uit Rome!) en de monniken mogen hun dagen slijten in een aparte vleugel met hotelkamers. Chef Marc Fosh is de eigenaar van het restaurant, dat een Michelinster bezit en waar ook het ontbijt wordt geserveerd. Ondanks de centrale locatie is het binnen doodstil. Ook boven op het dakterras met zwembadje is het enige dat je hoort, het geluid van de kerkklokken van Palma.
(tekst gaat verder onder de foto)
Torre de Canyamel
Het hotel is één van de vier adult-only hotels van de Torre de Canyamel Group. Deze groep is ontstaan vanuit een Mallorcaanse familie met maar één doel; hun erfgoed beheren en behouden met respect voor cultuur en tradities. Een bijzonder verhaal wat door elke medewerker met evenveel passie wordt verteld. Een familie met geld en erfgoed, waarvan de laatste generatie nog steeds nauw betrokken is bij het bedrijf, die zich intensief inzet voor het behoud van lokale kunst en cultuur. Voor de bouw en renovatie van de bestaande hotels (en degene in aanbouw) wordt er altijd gewerkt met lokale architecten, chefs en kunstenaars. Daarnaast organiseert de groep tentoonstellingen van lokale artiesten en concerten in de Torre de Canyamel; een 13e-eeuwse toren van de familie èn het hoofdkantoor van de groep
Niet voor niets kent de groep veel trouwe gasten die het eiland verkennen door een reis te maken langs de vier Canyamel hotels. Houd je van ongedwongen luxe en ondernemerschap waar het nog om echte verhalen draait, dan ben je hier aan het juiste adres. Palma stad is vriendelijk en gemoedelijk. We wandelen, winkelen, eten paella en drinken bijzondere cocktails. Wanneer we ongeveer een half uur richting de zee lopen komen we aan bij havenstadje Portixol. Hier verblijven we drie nachten in het gelijknamige hotel Portixol. Pal aan de haven, waar gezellige kajuitsboten afgewisseld worden door miljoenenjachten, bevinden we ons in een oase van rust. Het zwembad en de tuin, waar het terras van het restaurant zich bevindt, liggen verstopt en de kamers zijn groot, luxe en schoon. De gratis leenfietsen staan voor de deur, want zoals de locals het zelf zeggen; Mallorca is het best te bewonderen op twee wielen.
Vanaf Portixol loopt een kilometerslang fietspad langs de zee, waarbij je onderweg zandstrandjes, cafés en restaurants, botenverhuurders en hippe beachclubs tegenkomt. Ieder spontaan horecabezoek op dit eiland is even succesvol en ook een uurtje jetski konden we niet weerstaan. Wanneer je over het bijna Caribisch blauwe water vaart kun je de waanzinnige kliffen en grotten van het eiland bekijken. Vanaf een afstandje keken we omhoog naar de meest dromerige hotels die bovenop deze kliffen gebouwd zijn. Met eigen trappen en privé strandjes. Niet dat ik deze hotels van te voren niet online heb bekeken, maar die bewaar ik voor als ik een keer de loterij heb gewonnen. Van een afstandje is het uitzicht niet minder adembenemend. Sowieso kun je op Mallorca je geld wel kwijt. Het zorgt voor een leuke mix aan publiek en je hebt wat te bekijken. Want waar we al dachten het jacht van Jef Besos in de verte te herkennen, bevestigde de dame van ons hotel later dat hij daar graag komt en met zijn ‘bijboot’ aanmeert in Portixol. Leuk detail; deze bijboot heeft 35 man personeel. Ik vermoed dat Jeff in een hotel op een klif overnacht.
Twee wielen en een motor
Omdat Mallorca het beste op twee wielen te bewonderen schijnt te zijn maar het ook 35 graden was besloten we de volgende dag een Vespa te huren. We maakten een prachtige tocht door de bergen waarbij we aan een piepklein baaitje belandden. Tien mensen, nul toeristen en een bord verse vis voor weinig. Via een volgende bergpas besloten we richting het populaire stadje Port de Soller te rijden, waar we een duik namen in de zee en cocktails dronken tot de zon onderging.
Terug in Portixol vonden we vlakbij ons hotel het moderne restaurant Izizi Nunnak waar we zonder problemen om half elf nog terecht konden voor drie gangen. Het eten was fantastisch. Ik houd van de Mediterranen. We realiseren ons al snel dat Mallorca wellicht een klein eiland is, maar dat je hier prima een aantal weken kunt vertoeven. Het feit dat wij maar vijf dagen hebben zorgt al snel voor lichte FOMO als het om de Mallorcaanse horeca gaat. Ik heb een enorm zwak voor alles wat met eten, drinken en slapen te maken heeft en ik wil het liefst overal geweest zijn. Ach, soms moet je wat te wensen houden…
De cultuur op je bord
‘Tien mensen, nul toeristen en een bord verse vis voor weinig’
Op de laatste avond besloten we onszelf te verwennen met een diner bij Quadrat, het restaurant van hotel Sant Francesc. Het hotel, wat huist in een 19e eeuws landhuis in het oude centrum van Palma, telt 32 kamers en 10 suites. Het typisch Mallorcaanse gebouw was een familievilla en stamt uit 1860. Het is volledig architectonisch gerenoveerd en alleen al de entree is museumwaardig. Restaurant Quadrat, wat gebouwd is in wat vroeger de stallen waren, heeft een prachtige binnentuin waar je, ook al zit je wederom middenin de stad, niks dan vogels en stilte ‘hoort’. De maître d’ raadt ons het ‘tasting menu’ aan, waar chef Àlvar Albaladejo je in 15 gangen meeneemt in de Mallorcaanse cultuur. Het menu wordt geserveerd in vier fases; ‘Natura’ (from the earth to the table), ‘Cultura’ (Tradition of Mallorca), ‘Família’ (our inheritance) en ‘Emocions’ (stimulates the senses).
(tekst gaat verder onder de foto)
De chef vertelt ons dat het gebruik van lokale producten en klassieke recepten voor hem prioriteit heeft. Hij maakt er zijn missie van om mensen kennis te laten maken met al het lekkers dat het eiland te bieden heeft. En dat doet hij goed. Quadrat komt zonder twijfel op het lijstje van meest unieke smaakbelevingen. Van een botanisch likeurtje als amuse en een inktvis beignet tot een lamskoteletje met auberginecrème, gegrilde watermeloen met sardines en een Mallorcaanse bonbon. Het keukenteam is zichtbaar trots wanneer we onze complimenten komen brengen. Die trots op je lokale onderneming en de impact die het heeft op mensen van buitenaf, ken ik maar al te goed. En ik val er steeds weer voor; ondernemende mensen met een verhaal. Liefde voor het vak, welk vak dat dan ook is, en trots op je eigen regio. Wat mij betreft verdient dat een podium. Ik geniet van andermans passie en verhalen maar ben nog altijd even trots wanneer mijn voeten de Utrechtse grond weer raken. Hoe hard het ook regent.
Hotel Convent de la Missío, Torre de Canyamel Group
www.conventdelamissio.com / www.torredecanyamel.com
Hotel Portixol
www.portixol.com
Restaurant Quadrat, Hotel Sant Francesc
www.hotelsantfrancesc.com
Tekst: Sanne Dijkgraaf
Fotografie: Jean-Marc Blommendaal / Hotel Portixol / Johanna Gunnberg Photography